sobota, prosince 28, 2013

Rozhodnutí o hromadném sběru provozních a lokalizačních údajů ze strany americké NSA

V přímém rozporu s rozhodnutím, o kterém jsme dříve informovali, je nové rozhodnutí okresního soudu pro jižní New York, které se týká sběru a zpracování telefonních provozních a lokalizačních údajů, které v rámci svých protiteroristických aktivit realizuje NSA. Soudce v rozhodnutí konstatoval, že ochrana soukromí vyplývající ze 4. dodatku americké ústavy musí být vybalancována požadavkem státu na sběr údajů za účelem ochrany před teroristickými útoky.  Ačkoliv soudce hromadný sběr údajů označil za "problematický v mnoha ohledech", není podle něj v rozporu s proporciální ochranou základních práv, neboť požadavek ochrany proti terorismu považuje za velice naléhavý.
Jelikož je citované rozhodnutí v přímém rozporu s dřívějším rozhodnutím okresního soudu pro kolumbijský okres, je pravděpodobné, že se k problematice bude vyjadřovat také americký Nejvyšší soud. Kartami ale také může zamíchat rozhodnutí Barracka Obamy, kterým by akceptoval doporučení hodnotící komise bílého domu, aby znemožnil NSA takto hromadný sběr dat.


Plný text rozhodnutí je dostupný zde.
Plný text dřívějšího kontradiktorního rozhodnutí je dostupný zde.
Plný text zprávy a doporučení hodnotící komise prezidenta k zpravodajským službám a sběru údajů z komunikačních technologií je dostupný zde.

Žádné komentáře: