pondělí, září 14, 2015

Inspirativní rozhodnutí 9th Circuit

9th Circuit vydal rozhodnutí ve věci Lenz proti Universal Music, které se týká odpovědnosti za protiprávní vyhrožování autorskoprávním postihem. Jedná se o další příklad ustálené rozhodovací praxe amerických soudů, která postihuje autorskoprávní trolling. Přestože se v Evropě (zatím) neuplatňuje koncepce fair use, je toto rozhodnutí z argumentačního hlediska inspirativní i pro české soudy. Za informaci děkujeme prof. Jasonu Schultzovi z NYU.

Plný text rozhodnutí viz zde.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ten pripad je daleko od rozhodnuti. Dnes 9th Circuit jen vydal rozhodnuti, ze to neni na summary judgment ani z jedne strany a musi se to rozhodnout u okresniho (federalniho) soudu v dokazovani.

Podle me je to trochu prohra pani Lenz (EFF), protoze to smeruje k tomu, ze bude muset dokazat, ze UMG byla hodne nezodpovedna (at to znamena, co to znamena) naproti tomu, ze se muze dat "DCMA counter-notice."

Fair use doctrine ma sice zaklady v pravu na svobodu projevu, ale dve hlavni rozhodnuti na toto tema (Nation a "Pretty Woman") to posunuly trosku jinam. Prispevek pani Lenz sice prejde pres Nation jako fair use, ale uz uplne ne pres Pretty Woman. Nechme se prekvapit.